Mikseris.LV [mūzikas portāls]

Mikseris.LV Forums
It is currently 09-May-2025 21:23:51

All times are UTC+02:00

Post new topic  Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page Previous 1 2
Author Message
 Post subject: Re: subwooferi
PostPosted: 24-Sep-2008 17:41:16 
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Quote:
Kevins, esmu dabūjis arī informāciju par to otru subi.
frekvenču līkne ir šeit un manuālis ir šeit

Gribētu lai Tu izsaki savas domas.
NU nelineaars tas subs ir . Domaaju ka primaaraa doma, kaapeec taisa duaalos subus, buutu ka vinjiem portu meegjina reguleet zemaak, lai sanaak taisnaaka taa liikne. A te kalni un lejas....DDFF teiktu, ka nevar atpaziit nevienu instrumentu.....Hvz...gribas arii saprast to DAAS meeriijumu , tb- JA liikne ir virtuaali pacelta par 2,6m attaalumu, tas buutu par kaadiem 7dB, tad pie 40hz 103dB no duaalaa suba ir OK , savukaart tie 110-116dB cietajaa galaa...nu nezinu nezinu...pat ja vinji tur ir( par ko es mazliet shaubos ) , kaa tas viss skanees ? vai taas kastes pirms pirkshanas var paklausiities ? Cik vinjas vispaar maksaa ? Ja daargaak pa 600Ls, tad labaak ir taisiit pasham .
jaudas arii subiem nekaadas, a decibelus raksta pie peak, lai smukaak izskataas...
Es netaisu taadus lielos pasaakumus, nezinu arii tavu specifiku, bet kautkaadaa klubaa nogruuzt un dauziit cilveekiem pa smadzeneem jau var....man taa liekas...
Jebkuraa gadiijumaa meeriijumu metodika tur ir nepareiza. Kaa var rasktiit 2,83V kas ir ~1W pie 8 omiem, un uzraadiit shaadus dB, kas nav sasniedzami ne 1m, ne 0,5m , kur nu veel 2,6m attaalumaa....Attieksme taada nenopietna es teiktu....
pamodeleejot taalaak domu gaajienu- ja subs ir likts uz 4 omiem, bet meeriits pie 2,83V, tad klaat ir veel +3dB. taatad pie liiknes tas buutu jaanjem miinusaa. Taatad sanaak, ka liiknes rezultam jaanjem 10dB nost, un tad buus 1w/m. 100dB pie 40hz un 114dB pie 130Hz, nju, tas nav nekaads subs, bet kickrupors.....cietajam galam.....
Turklaat. ja tu ieveeroji- tad liiknee konsekventi redzamas rezonanses- piikjis uz 60, 120, 180hz....ja taa tieshaam nav meeeriijuma / vides kljuudas, bet subs paiistam taa skan, nu tad taa ir vnk draza no kvalitaates viedoklja.......
domaaju ka var spridzinaat mazgadiigajiem skolas pasaakumos smadzenes ar cieto galu, jeb jaakrosee no 80hz uz augshu viss ar lielu kaartu lejaa, bet tad jau zuud taa jeega par duaalo subu ar ruporu priekshaa....

PostPosted: 24-Sep-2008 18:14:35 
2 līmenī - Mikseris.LV forumā
2 līmenī - Mikseris.LV forumā

Tie subi jau nav taadaa cenaa lai no vinjiem sagaidiitu to ko Tu veeleetos... tamdeelj ir patiesi labi kas maksaa 2 reizes vairaak...

SYNQ produkciju piedaavaa http://www.eurobaltronics.com

Setups kas ir iekritis aciis:
2x topi (apskati arii shiem to freq liikni)
2x bass (tas pats, par kuru slikti izsakies)

Nokomplektejot ar labiem pastiprinatajiem + labu skanas apstradi, domaaju ka buutu sapraatiigi skanoshs komplekts (njemot vera ka viss izmaksaa zem 2K Ls) ar kuru kaaderiz vareetu paducinaat kaadaa nepaaraak nopietnaa pasaakumaa.

edit:
shaubos ka shajaa cenu kategorijaa var dabuut ko labaaku... viss kas ir, tas ir omnitronic, reloop, jbl leetais gals utt, kas visas peec saviem parametriem ir taadas pashas vai sliktaakas (klusaakas jau 100%)

PostPosted: 24-Sep-2008 21:21:42 

OK, Amekli, par subiem piekriitu. Par to naudu , ja pasham neko negribas taisiit, tos var njemt. ja negribas izlikt ne kapeiku vairaak, jaa piekriitu- luudzu. jaa, un piekriitu arii, ka reloop, omnitronic, arii JBl eetais gals MRX saliiidzinoshi ar shiim kasteem buus veel beediigaaks rezults, tur es tev varu piekrist.
Par topiem- izskataas paaraak kruta liikne ( skaljuma zinjaa ). man gan liekas, ka patiesie dB tur buus kaadi -5dB , neticaas ka 1x15'' var iedabuut no 60Hz 103dB, un pie shaada rasklada saglabaat arii kautkaadu kvalitaati uz tiem 600W. Nee nu nav jau tik suudiigi. Liikne nav nekaada krutaa, pac redzi. bet nu, ja kautkad kautkur kaadaa nenopietnaa pasaacienaa, pilniigi pofig, derees :)
PS- ja tu tomeer nolemsi nopirkt shamos, piesakos uz reaalu sameeriishanu un peec tam full review, kaa atbilst infa manuaalii ar reaalo praksi :) domaaju ka tev pasham buutu interesanti :)

PostPosted: 25-Sep-2008 8:16:32 
Mikseris.LV power user

Tas SYNQ patiesiibaa ir Beglec:
http://www.beglec.com/products.php?cat=11180&lang=EN

Ir aizdomas, ka sastaav no shii te 15"
http://www.beglec.com/products.php?product=675&lang=EN

un kaut kaada nesaprotama HF drivera.

Es Tava vietaa uzrakstiitu mailu shiem te viiriem lai atsuuta kaut kaadu speceni par komponenteem un krossoveru, kas tur izmantots. Man uz aci izskataas, ka kroseets ir uz 2 kHz (slikta vieta kur to dariit) ar 2. kaartas filtru, kas dod 90' phase shift aiz kaa arii nesummeeshanaas tur manaama. Kopumaa magnituudes liikne izskataas peec Janja Rozentaala maakslas skolas absolventa eksaamena darba. Ja ir pieejama shii sisteema Latvijaa, tad noteikti vajag paklausiities/pameeriit pirms izdot naudu par to.

ddff

Quote:
Tie subi jau nav taadaa cenaa lai no vinjiem sagaidiitu to ko Tu veeleetos... tamdeelj ir patiesi labi kas maksaa 2 reizes vairaak...

SYNQ produkciju piedaavaa http://www.eurobaltronics.com

Setups kas ir iekritis aciis:
2x topi (apskati arii shiem to freq liikni)
2x bass (tas pats, par kuru slikti izsakies)

Nokomplektejot ar labiem pastiprinatajiem + labu skanas apstradi, domaaju ka buutu sapraatiigi skanoshs komplekts (njemot vera ka viss izmaksaa zem 2K Ls) ar kuru kaaderiz vareetu paducinaat kaadaa nepaaraak nopietnaa pasaakumaa.

edit:
shaubos ka shajaa cenu kategorijaa var dabuut ko labaaku... viss kas ir, tas ir omnitronic, reloop, jbl leetais gals utt, kas visas peec saviem parametriem ir taadas pashas vai sliktaakas (klusaakas jau 100%)

PostPosted: 25-Sep-2008 16:01:49 

Einaar. Ir biku savaadaak par taam faazeem nekaa tu saki , tur jau veel jaanjem veeraa arii rupora trubas garums, kas uz dazhaadaam kroseeshanas frekvenceem attieksies dazhaadi.
Kur tad iisti ir taa labaa vieta, kur dariit ? Me piemeeram savus krosee uz 1,5K , no 800-2K ir smuki taisna, i nepateiksi, kuraa punktaa kross ( no 2,2- 2,6K ir neliels kritums ) ...Jebkuraa gadiijumaa taisniiba ir. Tie tomeer nav 100 vai 200Ls, kurus vareetu izmest par kautko...

PostPosted: 25-Sep-2008 17:53:26 
Mikseris.LV power user

Uz ass ruporam nav jaaienes nekaadi faazu efekti ap krossovera punktu. Ja tas taa notiek, tad rupors neder nekur. Tieshi rupora direktivitaate ir taa, kas nosaka krossovera punktu - tiek meeriits dabiigais rollof uz ass, peec tam - rupora max deg. visos virzienos. Tur atrod freq. kas ir ap nulli visos gadijumos un to pienjem par zemaako iespeejamo HF krossoveri. Peec tam nomeera dabiigo rollof wooferim un paskatas vai apmeeram oktaavas regionaa abu komponentu faazeem ir pa celjam (parasti nav). Tad njem krossovera filtru ar taadu kaartu, kas vistuvaak atbilst faazu atskiriibai starp komponenteem. Leetie kantori sevi nemoka ar taadiem niekiem un visur krauj LR12, tur gadaas kaads idiots, kas nezin, ka shajaa gadiijumaa viena komponente ir jaasleedz ar negatiivu polarity, un tad vispaar ir ideaali nelietojama tumba. Par cik jebkuram filtram vienai kaartai ir 45' faazes aizture eksponentiala laika asij (group delay), tad ir iespeejams pietuvinaaties ar precizitaati < 45' woofera faazei.

ddff
Quote:
Einaar. Ir biku savaadaak par taam faazeem nekaa tu saki , tur jau veel jaanjem veeraa arii rupora trubas garums, kas uz dazhaadaam kroseeshanas frekvenceem attieksies dazhaadi.
Kur tad iisti ir taa labaa vieta, kur dariit ? Me piemeeram savus krosee uz 1,5K , no 800-2K ir smuki taisna, i nepateiksi, kuraa punktaa kross ( no 2,2- 2,6K ir neliels kritums ) ...Jebkuraa gadiijumaa taisniiba ir. Tie tomeer nav 100 vai 200Ls, kurus vareetu izmest par kautko...

PostPosted: 25-Sep-2008 20:59:16 

mees runaajam par 2 dazhaadaam lietaam / tu skaties uz probleemu no vienas puses, jaa, principiaali taa jau ir., bet - Pasaki, kur HF driverim ir 0 punkts, un kur midbasam. Midbass vienmeer sanaak ka speelee kautkaadus graadus pa priekshu, HF visu laiku atpaliek, jo taalaaks celjsh jaaiet, atkariibaa no rupora garuma. taa piemeeram uz 17cm garas "taures" uzseedinaats HF driveris uz 2K jau ienes veselu 360 graadu nobiidi. Ja krosee pie 1K ( viljnja garums 0,34m), tad sanaak 180 graadi....Padomaa par to. kaapeec tu subiem liec aiztures attieciibaa pret topiem gaisaa karinaatiem:? Jeb neliec :? jebshu uztraucies par subu ruporiem ar 1-1,5 metru trubas garumu ... Par shito veel vajag padiskuteet ar reaaliem meeriijumiem :) Bet nu taakaa tu augstaak par 100hz neko netaisi, tad varbuut tev arii nevajag :) protams, ka tik viennoziimiigi nevar teikt, kaa tieshi mainaas faaze , un epec kura punkta jaaskataas- vai trubas saakumaa, jeb gala mutee, bet nu idejiski tas var ienest lielaakas faazu nobiides nekaa viens LR12 vai BW18 filtrs....Pienjemu ka leetaa gala Omnitronic un reloop pilniigo pofig, varbuut arii JBL leetajaa galaa neviens to nav skaitljojis...visdriizaak jau ka neviens iisti arii nereekjina, sameera liiknes, faazes, piedzen pasiivos filtrus un aiziet...Jo kaa gan savaadaak vareetu norakstiit 3-4dB kritumus krosa rajonaa ( tipiski ) , ja ne tikai taa, ka piedziitas tiek faazes, lai kaste skan taisnaa virzienaa, a par liikni pofig....( patiesiibaa tas ir labaakais variants. suudiigaak ir ja piedzen taisnu liikni, bet faazes dirsaa )
PS- pac pie taa shobriid straadaaju, lai testaa pie tevis mans variants nebuutu sliktaaks par leeto / budzetklasi....
PSS- vispaar jau 1 reaktiivs elements griezh pa 90 graadiem konkreeti uz krosa frekvences...taapeec jau arii met polaritaates otraadi, ja tev 2. kaartas sagriezts pa 180, tad apmet otraadi :) Ja liek kopaa ar kaadu elementu korekcijas kjeedi, piem slaapeejoshos rezistorus ar kondensatoriem uz zemi LPF filtram, jeb spoles ar pretestiibu kjeedees HPF filtram, protams, tur vairs nav 90 graadu, jaaskataas katra situaacija atsevishkji,...Un filtru tipi arii maina situaaciju, pie konkreeta filtra Q arii faazeem jaabuut savaadaakaam. Vispaar taa filtru padariishana ir vesela zinaatne :( labaak kroseet aktiivi ar kaadu proci....

PostPosted: 26-Sep-2008 8:29:55 
Mikseris.LV power user

Nee, es skatos uz probleemu no vieniigaas vietas, kas man ir svariigi - no klausiitaaja vietas :]
Es parasti njem samonteetu sisteemu (pienjemot, ka HF driveris nav atdalaams no rupora, jo tieshi taadaa kombinaacijaa vinji tiks lietoti sisteemaa). Ja ir iespeejams izmantot aktiivo daliijumu, tad viss ir vienkaarshi (taapeec es censhos atrast to par iespejamu visos gadiijumos). Tevis aprakstiitais gadiijums ir korekts - tikai nav starpiibas vai tas HF driveris ir uz taures, jeb vienkaarshi 14cm taalaak atrodas. Jebkuraa gadiijumaa mees runaajam par faazu nesaderiibu krossovera punktaa. Ja uz krossovera punktu (ieskaitot filtra group delay) vari dabuut 360' - esi dzimis laimes kreklinjaa. Vispaar jau tur nav tik smalka taa darishana, te ir viens shpikeris - http://3s.lv/audiotools/phase_template.jpg kuraa var redzeet, ka pat ja nedabuu labu summeeshanos, tad vari njemt LR vietaa BW, kas dos tikai -3 dB krossovera punktaa, liidz ar ko vari njemt par labu arii +3 dB summeeshanos. Te ir viens piemeers, ko saliku ar 2 signaaliem uz 100 Hz (mana miiljaakaa freq. :]) - http://3s.lv/audiotools/2signals_100Hz.pdf

Kas attiecas uz filtra kaartaam un faazi - es tiku teicis par 1. kaartas filtru (6 dB/oct.) un tam ir 45' krossovera frekvencee (gan BW, gan BES) - iznjeemums ir tikai Chebishev, kuram ir 30'.
Ja Tu domaaji LR filtru, tad tam nav iespeejama 1. kaarta, jo tas buutiibaa ir divu BW filtru kaskaade (liidz ar ko arii -6 dB krossovera punktaa un attieciigi 90'). Te man ir screens no viena aarkaartiigi jauka CSV datu vizualizatora, kuraa iebuuveets arii filtru generators. Saucas RedBull Vodka :] http://3s.lv/audiotools/BW1st_vs_LR2nd.jpg

Ideja par LPF wooferim ir apsveicama, tikai jaaeekinaas ar lielas jaudas elementiem un faktu, ka tumbas iekshpusee buus ljoti silti. Kombinaacija no attieciigaas kaartas HPF un LPF filtru variaacijaam var dot praktiski ideaalu rezultaatu. Shajaa gadiijumaa mees stradaajam ar katru filtru atsevishki un varam pat taisiit "overlap" vai "split apart" trikus, lai sadabuutu gliitu magnitudi un faazi.

BET (c) Godmanis ... es tam esmu par vecu. Daudz aatraak kaa sareekinaat, izgatavot un nomeeriit pasiivo filtru ir atrast lieku ampu un procesora kanaalu.

ddff

PostPosted: 26-Sep-2008 8:47:16 

Njuu, man uz mid/hi F sanaaca kautkaadi kakraz +5-6dB. Uzliku LPF kondjoram uz zemi R=6,8omi 50W. Tagad ir taisni :) Hvz varbuut faaze aizgriezaas projaam, man taa pagruutaak uz ausi to sadzirdeet :) :D
PS- a par Godmani tu zrja- veel jau vajag arii atsevishkju vadu dziislu un lieku stekeri tumbaa :)

Post new topic  Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page Previous 1 2

All times are UTC+02:00