Mikseris.LV [mūzikas portāls]

Mikseris.LV Forums
It is currently 19-Apr-2024 19:50:51

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 44 posts ]  Go to page 1 2 3 Next
Author Message
 Post subject: maksas vs bezmaksas
PostPosted: 25-May-2005 9:18:46 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 25-Feb-2005 12:53:43
Posts: 642
hello,

Interesē ko cilvēki domā par tēmu "mūzikai jābūt maksas vai bezmaksas"? Pēdējā gada laikā sanāk daudz lasīt par šo tēmu un jāsaka, ka man, tāpat kā kā Warner, EMI bosiem, miljoniem cilvēku u.tml. nav īstas skaidrības kur un kā virzīsies cilvēce mūzikas izplatīšanas jautājumā. Pie mums populārākā atziņa ir mūzikai (albumam, dziesmām) jābūt bezmaksas, lai muzikanti pelna naudu taisot koncertus. Kaut kur tas varbūt strādātu (U2, DM, Coldplay u.tml.), bet ko lai dara Jānis, Genādijs, Urmass, kas maksā pēdējo centu un rakstās studijā, bet uz viņa koncertiem neviens nenāk? Ne tāpēc, ka mūzika būtu slikta, bet tāpēc ka nav līdzekļu lai pasākumu darītu zināmu tautas masām. Varbūt pazustu jēdziens "profesionāls mūziķis"? Kas vēl? Mūziķiem būtu jāpiedāvā savas dziesmas mp3 veidā, bet par ļoti zemu samaksu? Teiksim 0.30 naudiņas par dziesmu? Šī tēma vispār ir maģistra darba vērta, bet būtu interesanti uzzināt tauta īsumā domā par šo tēmu.

o.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 10:18:50 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
User avatar

Joined: 10-Nov-2004 13:35:27
Posts: 166
Manas domas ir tādas, ka tad jau vairāk nebūs ne izdevniecības, ne ierakstu studijas, un puse no muuzikjiem arii vairs nebuus...
Jo MP3 maajaas var ta jebursh ierakstiit, izdot? priekskam, pats sakopee diskos, un paardod pa 5 LS internetaa, es domnaaju, ka bezmaksas muuzika ir galiigi garaam, ta jau
Marshruta autobusa shoferis ar lai pasazierus pa veltiu ved un pelna no exkursiju braucieniem...


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 12:11:41 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 05-Oct-2004 7:34:47
Posts: 1284
Location: Rīga
Muuzikas ierakstiem ir jaabuut protams par maksu. Taa ir prece, fiziska manta, kuras veidoshanai nepiecieshama nauda un taa ir jaaspeej atpelniit. Pie mums vienkaarshi pashlaik saaliiti bish sanaak, bet ne jau CD cenas te vainiigas bet muusu maksaatnespeeja vairaak.

Muuzika pati par sevi jau neko nemaksaa. Skan apkaart pa radio un gaisaa vibree taas skanju frekvnces, klausies cik tiik, neviens sodu virsuu neliks. Gribi iegaadaaties sev, jaamaksaa, logjiski manupraat.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 12:17:54 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 25-Feb-2005 12:53:43
Posts: 642
Ok. Tai ir jābūt pa maksu. Cik lielu? Kompaktdiska izskatā mūzika tuvāko gadu laikā izzudīs...tas laikam toč. Bet vēl jautājums - kā piespiest Tevi, Jāni/Pēteri, maksāt par mūziku? Ja reiz var dabūt par velti...Kas mūziķim būtu jāizdara, lai cilvēks par viņa veikumu maksātu? Jānolaiž cenas? Vienmēr atradīsies kāds, kas teiks, ka man 3Ls ir par daudz, tāpēc velku no neta u.tml. Viens variants būtu, ka nopērkot mūziku (nav svarīgi cd izskatā, vai mp3) cilvēks saņem kādu pievienoto vērtību. Līdzīgi kā software - ja pērc legālu, tev ir supports u.c. fīčas.

o.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 13:23:30 
d.i.y or die
maaksla nav bizness


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 14:16:31 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 25-Feb-2005 12:53:43
Posts: 642
Quote:
d.i.y or die
maaksla nav bizness
Paldies, ļoti izsmeļoši. Nelaime tikai, ka mēs nedzīvojam pirmatnējā kopienā. Kaut gan arī tur bija materiālas attiecības.

o.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 15:34:22 
Man shkjiet taa, ka pirks tie, kuri muuzikas klausiishanos uztver nopietni & klausiishanaas ir vesels notikums, kaa arii aiz cienjas pret maakslinieku. Teiksim viens choms ir nenormaals Bjork fans, paraleeli tam, ka savaaktas ir visi iespeejamie albuumi, buutlegi, singli, DVD ripi, regulaari tiek iepirkti arii origjinaalie diski. Fakts ir taads, ka labraat jau vareetu iecirst kaadu Massive Attack, Portishead, bet par slodzi Latvijaa uz rokas sanaak ap 100Ls...

Pats domaaju shodien iegaadaaties savu pirmo origjinaalo 5nizza elbuumu(320 bitreitaa mp3 jau ir), tieshi aiz cienjas & veelmes tureet rokaas nevis TDK matricu, bet ruupnieciski noprinteetu CD ar visu graamatinju & ar algu, kaadu sanjemu straadaajot slimniicaa, vairaak par vienu origjinaalu es atljauties nevaru.

Peedeejaa laikaa visai pieduuros no interneta leibliem, kuras var lejuplaadeet singlus & LP no dazhaadiem, tiesi paarsvaraa elektroniskiem, aartistiem, taadaa veidaa esmu ticis pie vairaakiem klausaamiem elctro-ambient albuumiem, par baltu velti & ar iespeeju izprinteet front, back vacinju.

Varbuut tas izklausaas anahroniski, bet ceru, ka ar laiku tikshu pie kaada plashu atskanjotaaja, lai sev intereseejosho muuzikas materiaalu vareetu klausiities tieshi no vinila & nevis lai diidzhejotu, bet manaa skatiijumaa tas ir baigais kaifs: iznjem aaraa plati, uzlikt uz speeleetaaja, noslauciit putekljus & atseezhoties eertajaa klubkreesla iebaudiit tiikamos ritmus. Savaa zinjaa tas jau kljuust par zinaamu fetishismu, bet nu...


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 17:07:07 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
User avatar

Joined: 28-Feb-2005 1:05:24
Posts: 463
Location: Seda & Pitalova
Quote:
Pie mums populārākā atziņa ir mūzikai (albumam, dziesmām) jābūt bezmaksas, lai muzikanti pelna naudu taisot koncertus.
Nezinu gan vai šī atziņa ir populārākā, bet es tai piekrītu.
Jānis, Genādijs un Urmass jebkurā gadījumā ar disku izdošanu neatpelnīs izdevumus, kas ieguldīti instrumentos, aparatūrā, studijas izdevumos utt. Latvijas tirgus tam krietni par mazu, bez tam disku pārdošanas rezultāti iet uz leju.

Tieši nupat uzdūros šādam rakstam
Mūzikas industrijas pārstāvji prognozē kompaktdisku izzušanu, piekāpjoties interneta radītajām iespējām
http://sv.lv/news/show.php?id_id=503
Kā jau bija dzirdēts agrāk, pamazām sākas CD ēras noriets.

Šādu nosacījumu darbības rezultātā palielināsies tādu mūzīķu, grupu utt. skaits, kas savu mūziku izplatīs bez maksas.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 19:10:43 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 05-Oct-2004 7:34:47
Posts: 1284
Location: Rīga
Nu nez. Gribeetos man redzeet tos producentus un studiju darbiniekus kas par velti seedees studijaas n-taas stundas un rakstiis albuumus ko peec tam izdaliit bez maksas tautai. Tipa varees tad izsijaat no lidmashiinas virs pilseetas.

Kaadaa veidaa muuzikji var atpelniit visu uz koncertiem? Taadas lietas man liekas ka speej izdariit tikai taada liimanja maakslinieki kas braukaa tuurees ar savu aparatuuru un paareejo inventaaru. Taadi kas jau ir speejiigi uzstaaties tuukstoshu priekshaa koncerttuurees. Interesanti kaa jaunie varees atpelniit ieguldiitos finansiaalos, un laika resursus. Pilniigs murgs.

Nekad taa nebuus. Albuumi neatkariigi no taa kur iecepti maksaas naudu. Un maksaas tieshi taa kaa maksaa pashlaik. Paproveejiet ierakstiit albuumu un tad nopelniit kaut ko ja tas maksaas knapi virs pashizmaksas. Esmu rakstiijies studijaa, skaneejis pa raadzi, koncerteejis. Nerauju shitaas lietas no gaisa. Nu jaunajaam grupaam taa pat ir jau gruuti, kur nu veel pateikt ka tagad tikai no koncertiem pelniisiet kas principaa vairumaa gadiijumu knapi nosedz transporta izdevumus, viesniicas utt. Es pret muuziku pa velti, esmu ar mieru nekad muuzhaa neko ar muuzikas radiishanu nenopelniit, bet miinusos braukt nekaads kaifs nav.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 25-May-2005 23:14:30 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
User avatar

Joined: 28-Feb-2005 1:05:24
Posts: 463
Location: Seda & Pitalova
Quote:
Gribeetos man redzeet tos producentus un studiju darbiniekus kas par velti seedees studijaas n-taas stundas un rakstiis albuumus ko peec tam izdaliit bez maksas tautai.
Kāpēc tad lai viņi sēdētu bez maksas? Viņiem maksās mūziķi kas gribēs rakstīties. + Kā minēts rakstā kura saiti norādīju iepriekš, ASV jau tagad daudzi producenti sēž bez darba, kāpēc lai pie mums notiktu citādāk? Vietējās izdevējkompānijas jau sen sāka publiski sūdzēties, ka tirgus situācija pasliktinās.
Iespējams, mūziķi vairāk rakstīsies mazās mājas studijās ar zemākām izmaksām, nevis lielos kompleksos. Par jaunājām grupām runājot - tās jau arī neatpelna ne finasiālos, ne laika resursus. Tās darbojas uz entuziasma pamata, un citu variantu jau arī nav.
Quote:
Esmu rakstiijies studijaa, skaneejis pa raadzi, koncerteejis.
Es arī, un tad? Es labi apzinos, ka uz peļņu šajā nozarē cerēt nenākas. Ja vien, protams, neiet runa par tāda tipa komercprojektiem, kā piemēram, A-Eiropa vai Skaistkalna/Semevica ražotie izpildītāji. Varbūt tu gribi teikt ka ar izdotajiem diskiem atpelnīji studiju un savu aparatūru? Ļoti šaubos. Rodas jautājums, cik tad Latvijā vispār ir tādu mūziķu, kas var atļauties dzīvot tikai no muzicēšanas + ne tikai dzīvot, bet vēl pirkt sintezatorus, ģitāras utt. - varbūt daži top izpildītāji, kā Prāta Vētra.

Neko tu te nenopelnīsi ne ar CD ne ar mp3 par dažiem santīmiem.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 26-May-2005 0:32:58 
eh, Norvēģijā nav tāda problēma ar pirātismu. Nu, ja Tu pelnītu Ls3000 mēnesī, Tev ērtāk būtu ieiet veikalā un nopirt to cd, nevis sēdēt, čakarēties pie kompja, kamēr atrast to vajadzīgo albumu.

Nav te viss bez maksas. Tas kas "apkārt" radio skan, par Tevi samaksājuši Tavi sponsori - reklāmdevēji. Un tieši sodu liks tev viersuu, ja klausīsies radio sabiedriskā vietā, nemaksājot autortiesības.

Respekts Skalpelim, es arī tik pirms gada aizdomājos... Londonā lietoto plašu veikalā satiku vienu "brāli", kurš lasīja vinilus un sākām bazarēt... es prasiju tu esi dj, ka lasi plates? Vinsh teica jā un nē. Dj vinsh ir, bet spēlē no cd - plates, lai mājās paklausītos...

Par Latviju... eh... par mūziku... :( Piemēram tādas nedaudz atpazīstamas grupas Logo solists strādā Londonā par celtniecības brigadieri... laikam nav jājautā kāpēc.

Latvijā jābūt ārprātīgi labai "fiškai" lai mūzikā nopelnītu... dažiem prātniekiem, semēviciem, skāriem, un vēl dažiem vai nu ir vai gadījās...
he. ā vēl ar šlāgeriem var iepelnīt kaut ko un varēs vēl divdesmit gadus, kamēr paaudze aizies, kas to klausās, un tas notiek tāpēc, ka prātniekiem, semēviciem, skāriem ir par lētu, par prastu braukt uz laukiem koncertēt.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 26-May-2005 1:18:20 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 05-Oct-2004 7:34:47
Posts: 1284
Location: Rīga
Quote:
Kāpēc tad lai viņi sēdētu bez maksas? Viņiem maksās mūziķi kas gribēs rakstīties. + Kā minēts rakstā kura saiti norādīju iepriekš, ASV jau tagad daudzi producenti sēž bez darba, kāpēc lai pie mums notiktu citādāk? Vietējās izdevējkompānijas jau sen sāka publiski sūdzēties, ka tirgus situācija pasliktinās.
Iespējams, mūziķi vairāk rakstīsies mazās mājas studijās ar zemākām izmaksām, nevis lielos kompleksos. Par jaunājām grupām runājot - tās jau arī neatpelna ne finasiālos, ne laika resursus. Tās darbojas uz entuziasma pamata, un citu variantu jau arī nav.

Nu ko. Vajag mums lai kaads pasaka cik izmaksaa palaist normaalaa tiraazhaa albuumu tirguu. Taa teikt cik tuukstoshus Ls tas maksaas tai jaunajai grupai lai vinji to panaaktu. Nerunaajot par ierakstiishanos bet par tiiri razhoshanas izdevumiem. Tad vinji veel pashi varees seedeet tirguu vai uz ielas un tirgot tos diskus. Tas tak ir bizness. Kaads to produktu reklamee, kaads iegulda tur naudu, risks arii pastaav. Nu tad veel pievienotaas veertiibas nodokliitis un veel shitaadi niecinji klaat. Kursh grib ierakstiit pa savu naudu piemeeram pie speciem nomaastereetu materiaalu 1000 diskos samaksaat visus nodokljus un izdaliit tos pa pashizmaksu? Un cik tad iisti buus taa pashizmaksa? Domaaju ka ne tik maz. Shaadaa veidaa mees te upureesim kvalitaati. Tas ka muuzikji nepelna ir taapeec ka nepeerk, nepeerk jo var nozagt. Ja par katru kachaato mp3 uzreiz uzrautu un baaztu uz gadu zonaa, kaut kaa rodas sajuuta ka pirktu vairaak tomeer. Nu vai arii seedeetu klusumaa. Shitais manupraat izskataas peec liekas azhiotaazhas ap nepareizo probleemas galu.

Un vispaar ja taa skataas. Par tiem mp3 oficiaalajiem. Internetaa vispaar kontroli paar sho datu pluusmu jau nu nodroshinaat ir reaali veel gruutaak nekaa dziivajaa, atkal zagshana aiziet.

Koncertos atpelniit. He. Liidz koncertiem shie muuzikji netiks, jo shiem sanaaks neizdeviigi ierakstiities, liidz ar to neviens vinjus nezinaas.

Galu galaa man rada gandariijumu rokaas origjinaals CD ar kaada maakslinieka atteeliem vai foto virsuu, informaaciju, ko var eerti ielikt plauktaa un atskanjot ar normaalu kvalitaati nevis kaut kaads mp3 ar 128 kb/s skanju kas taa pat jaadzen diskaa lai piemeeram mashiinaa paklausiitos jeedziigi utt.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 26-May-2005 1:34:26 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
User avatar

Joined: 14-Feb-2005 3:01:18
Posts: 815
Location: Latvija, Gulbene
:arrow: Manupraat tomeer internetam ir naakotne un pat vareetu teikt kad taa jau ir tagadne vieniigi kad muuseejie atmodiisies :?: :?:

:arrow: kas atiecas uz muusu Latvijas izdeveejiem tad tieshaam shameejos interesee tikai SHLAAGER APTAUJA un tieshi taapaat tos tirgotaajus kas tos CD peectam tirgo , jo pameegjini nopeerc ko jaunu un neslaageri , es nerunaaju par galvas pilseetas bodeleem :cry:

:arrow: Par tiem koncertiem , tieshi taa , par gruutu braukt uz laukiem un izklaideed tos dazhus desmitus cilveeku , protams gribaas jau lai taa buutu sporta halle ar desmitiem tuukstoshu auditoriju :wink: un galvenais lai honoraars buutu jau nedeelju ieprieks nokritis uz konta :roll:

:arrow: un tomeer koncerti nosaka cik tad iisti tu esi veerts konkreetajaa vietaa , protams to nevajadzeetu spriest peec vienas uzstaashanaas reizes :!:

:arrow: un liidz koncertiem shamie mulkji tomeer tiks , jo tieshi ar to vienmeer visos laikos grupas ir saakusha [normaalas grupas] speelee kaj naudinju taisa demo rulliiti prieksh raadio un taa taa lieta aiziet , paskatieties veesturi lielajaam grupaam :wink:

:arrow: nekad nav taa bijis kad vispirms meklee mulkji sponsoru , taisa albuumu kuru peec tam nevien nepeerk un tad veel chikst kad zogot un nenaak uz koncertiem uz ko tad iet uz to vienu dziesminju no stundu garaa koncerta vai pirkt baigi forsho albuumu kuraa atkal ir tikai taaviena forshaa dziesminja no kuras jau vemt gribaas jo to katru dienu krutjii pa raadio :twisted:
Skarbi ja . Bet taada ir taa dziive.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 26-May-2005 2:00:12 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 05-Oct-2004 7:34:47
Posts: 1284
Location: Rīga
Protams shii interneta izplatiishana paveers jaunas iespeejas un tai ir naakotne. Un logjiski ka arii tur muuzika maksaas. Internetaa paveras liela dalja taas pashas probleemas kas uz CD. Bet muuzikjiem ir daudzi plusi un arii klausiitaajiem.

Un taa pat shii jaunaa kaartiiba izkaartosies liidziigi iepriekshejai. Mainaas te skanjas neseejs. Taa pat sho preci vajadzees liidziigi apstraadaat ievadot tirguu.

Sho neapstriidu. Pastaavu par to ka muuzikai ir jaapaliek maksas pakalpojumam. Kaadas cenu izmainjas ir iespeejamas to gan raadiis laiks, bet par velti kachaat mp3 krastaa neietu.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 26-May-2005 8:01:06 
Offline
3 līmenī - Mikseris.LV forumā
3 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 25-Feb-2005 12:53:43
Posts: 642
Quote:
bez tam disku pārdošanas rezultāti iet uz leju.

Kā jau bija dzirdēts agrāk, pamazām sākas CD ēras noriets.
Es saprotu, ka visi saprot to, ka CD visticamāk, kā datu nesējs izzudīs. Bet šī ir lietas tehniskā puse. Piemēr, kompānija Intel aptuveni 2 gadi atpakaļ prognozēja, ka mājas jūzera nākotne ir t.s. digitālie centri - spēļu konsole, kompis, visu tur iespējamo mediju atskaņotājs u.t.t. Nebūs vairs tādu atsevišķu DVD, CD atskaņotāju (kāds neliels procents būs gan jau, bet hiends). Tu atnāc mājās - ierubī savu digitālo centru, paskaties kas jauns no mūzikas, NOPĒRC to, pārslēdzies uz cd player režīmu un klausies. Vai arī pierubī savu mobilo tel. un ielādē mp3 no šī centra. Ar laiku, kad palielināsies mobilo sakaru datu pārraides ātrums, droši vien mob. tel. operatori piedāvās ielādēt dziesmas no viņiem. Par maksu, protams.

Bet ne tas ir galvenais. Galvenais ir, ka domāju, ka mūzika tomēr būs par maksu. Ne jau nu Warner, SONY, EMI u.c. tagad pa velti izdāļās visiem U2, Coldplay, DM, whatever dziesmas. Nu nevarēs taču šie lielie monstri vienlaicīgi taisīt koncertus 500 saviem māksliniekiem. Tas vienkārši nav fiziski iespējams. Neatkarīgie, savukārt, nespēs uzorganizēt nevienu sakarīgu koncertu, jo viņus maz kas zinās, un ja zinās daudzi, tad viņus pārpirks tie paši EMI, SONY u.t.t. un viņi ja būs LIELIE.

Un paliks viss kā tagad, mūzika būs par maksu, mainīsies tikai forma. Un būs arī kas šos failus dekodēs, izplatīs par velti, respektīvi, pirātisms būs.

Tāpēc mans jautājums vairāk ir - cik mūzikai būtu jāmaksā (ok., ok., mākslu nevar nopirkt u.t.t., bet diemžēl, lai arī man pašam tas nepatīk, mēs dzīvojam un dzīvosim patērētāju sabiedrībā)? Un kas mūziķim būtu jādara, lai viņa mūziku pirktu? Jābūt "labai mūzikai"? Tas ir subjektīvi...Aiz cieņas pret mūziķi? Nu jau siltāk...Ir vēl kādas idejas?

o.

p.s. arī tagad daudzreklamētais un par velti novelkamais "RAADIO" singls, domāju ir "lielo" sponsorēts pasākums nevis vienkārša labdarība. Kā teikt - pēta augsni. Ne jau nu par velti to atskaņo SWH un Grēviņš ik pa laikam pasaka: "singlu jūs varat novilkt no tvnet". Bet varbūt arī kļūdos.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 44 posts ]  Go to page 1 2 3 Next

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited