Mikseris.LV [mūzikas portāls]

Mikseris.LV Forums
It is currently 28-Mar-2024 22:43:38

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
PostPosted: 26-Jun-2015 10:50:39 
Offline
1 līmenī - Mikseris.LV forumā
1 līmenī - Mikseris.LV forumā

Joined: 15-Oct-2008 21:48:09
Posts: 28
Sveiki !

Nododu apskatei atskaiti par aptuveni maija vidū pabeigto darbu. Pievienoju arī uz ātro tapušas bildes, kādas nu ir.
Tātad, vislaik nelika mierā doma, ka vajadzētu kādu datoru ietilpstošu rack19 korpusā ... ar domu palaist uz tā sekvenceri hardware sintiem. Varbūt arī kādu papildus audio opciju.
Otrs faktors, kas nelika mieru - energopatēriņš. Tipa 60 un vairāk w dedzinošas datoriekārtas ilgtermiņā sastāda šādu tādu elektrorēķinu, tikai lai palaistu vienkāršas lietas. Beigu beigās, tika iegūts 9w dedzinošs dators + 20w dedzinošs monitors.
Tad nu tā, pamatā priekš hardware tika paņemts Raspberry Pi II minidators ar Raspbian sistēmas imeidžu uz atmiņas kartes. Tam ir 4 USB porti un GPIO ports ar kuriem varētu kaut ko darīt. Tika nolemts pa ātro visu realizēt uz USB portiem.
USB portu izmantojums sanāca šāds:
port1 - papildus powerētais 4 portu USB hubs "lēnajām" iekārtām. Pele, klava, wifi dongle ...
port2 - lētā USB-MIDI pāreja, aptuveni 3$. Man viņas priekš šī raspbian strādā kaut kā teicami, sistēmā parādās kā USB2 MIDI. Izvilku viņas no korpusiem un ievietoju konstrukcijā, midi konektus un ledus izvedu uz paneļa.
port3 - atkal lētā USB-MIDI pāreja.
port4 - brīvs visādai lietošanai. Pēdējā laikā uz tā sekmīgi sēž Lexicon Alpha ārējā skaņas karte audio eksperimentiem.
GPIO ports - arī nepalika neizmantots, uzspraudu virsū HiFiBerry ražoto DAC skaņas karti. Darbojas ar ALSA, uz tās iet šādi tādi softsinti, youtubi un citi. Skaņas kvalitāte par attiecīgo cenu ļoti pat sakarīga.
HDMI ports - šits kompis principā uz HDMI laiž bildīti, bet nu man monitors ar vga ... ieliku HDMI>VGA pāreju, kura izrādījās diezgan elektrojaudīga, nācās kompi barot no GPIO kājām.
Barošana un startēšana - Raspberry Pi II ļoti nemīl nekādus barošanas artefaktus, tāpēc par to jādomā. Manā gadījumā projekts tika pabeigts ar 6A 5V barokli, kurš sākotnēji laikam domāts led lampiņu darbināšanai. Pēc barokļa tika ielikts barošanas delay modulis, aptuveni sekunde, lai nav pīķi. Pašam Raspberry sistēmā paredzēju 5sek. delay, lai pirms sistēmas starta paspēj pacelties hubā iespraustais wifi. Pretējā gadījumā Raspberry ļoti lamājās. Galu galā viss iet kā smērēts, nekas nekaras un normāli startējas.
Salikšana kastē - tākā sākotnējais mērķis bij rack19, tad nu rack kaste ir no veca tīkla repītera. Priekšējais panelis tā uz ātru roku, jo nu nebij ne jausmas vai rezultāts vispār aizies kā tāds. Baroklis bij pasūtīts ar domu - līst kastē. Aptuveni tāpat arī papildus USB hubs un pārējās detaļas. Visu portu izlikšana uz priekšējā paneļa, arī ar domu ... it kā "zirneklis" lielāks, bet ērti tomēr. Ieliku arī ventilatoru ... sākotnēji domāju kluso datoru salikt, bet pārdomāju. Gadās vasarā gandrīz 40 grādi karstums, nu drusku jau silst tur tas procis, tad nu ieliku 12V ventilatoru griezties no 5V = gaisa plūsma ok, un netrokšņo praktiski.
Software, vai arī ko un kā darbinu - tātad, sistēma Raspbian apgraizīts debian linux, pārkompilēts ARM procim. Interfeiss kā kaut kādam win95 apmēram, lieki smadzenes nav jālauza lai saprastu. Tad softs Nr1 man ir tāds Qtractor, tas ir klasisks sekvenceris, kaut kas pavisam līdzīgs kā Cakewalk, pat vēl labāks iespējams. Ļoti pat apmierina. Qtractor kopā ar Jack midi routinga iespējām manprāt ir mega-midi sistēma priekš tiem, kas lieto hardware sintus. Vācot kopā šo kompi pavisam nejauši pašapmācījos tādā lietā kā Pure Data. Tā ir vizuālās programmēšanas vide ar virzienu uz audio, midi, video. Rezultātā tapa pārītis vadības paneļu maniem Meeblip MICRO un Meeblip ANODE monosintiem (skat. bildes). Vēl ļoti parocīgi, ka to Pure data vidi ar visiem gatavajiem paneļiem ar Jack var pieroutēt pie Qtractor, kā arī citās midi plūsmās. Tad nu šis man pašlaik ir tas kas galvenokārt tiek lietots ... protams iespējas IR vēl, bet nu ne visu uz reiz :)
Visādi sīkumi - jā nu papildus šis māk browsēt netu, kaut gan wifi vairāk priekš softa apdeitiem. Net-rādžinji caur HiFiBerry = ļoti ok. Jā, viens no momentiem - nākas gan atcerēties iemaņas Linux, kaut gan supports ir ļoti labs, arī iesācējam nevajadzētu būt problēmas.
Mīnusi - praktiski Raspberry, par to cenu cik viņš maksā, nekādi pārāk mīnusi nav. Nedaudz konstruktīvi traucēja tas, ka USB konektori uz plates jau ir uzlodēti, tas kopā ar štekeriem un vadiem aizņem kaut kādu vietu kastē ... būtu priecājies pielodēt vadus uz plates, bet nu raut tos konektorus nost ar negribēju. Droši ka pielietotā atmiņas kartes tehnoloģija neļaus pārāk izvērsties ar audio ierakstīšanu, laikam nav pat vēlams tajā kartē pārāk visko apjomīgu rakstīt un dzēst ... tāpēc atstājam iespēju pievienot ārējo USB HDD un audio darbus novirzam tur. Bez tam iesakāmi ir taisīt kartes backupu, gadījumam ja nu kas.
Nu tas vispusīgi arī apmēram viss. Kā redzams bildēs, kaste ir strādājoša, bez tam arī funkcionāli patīkama (vismaz pašam).
Ok ... jautājumi, kritika, ieteikumi ... gaidu !


Attachments:
File comment: RPI rack iekšpuse
1.jpg
1.jpg [ 211.12 KiB | Viewed 12935 times ]
File comment: Tā izskatās darbībā rack galda statnē
4.jpg
4.jpg [ 189.26 KiB | Viewed 12935 times ]
File comment: Meeblip MICRO uz Pure Data
5.jpg
5.jpg [ 84.1 KiB | Viewed 12935 times ]
Top
   
PostPosted: 21-Dec-2015 23:03:20 
Offline
Moderators
Moderators
User avatar

Joined: 30-Dec-2004 16:49:53
Posts: 883
Location: Liepāja, Latvija
Sveiks!
Interesants projektiņš, savu ideju un vajadzību īstenošanai! Īsti neko nevarēšu komentēt, kritizēt vai ieteikt, jo reāli, nekad nav nācies darboties, pat ne testēt, šo Raspberry Pi II. Katrā ziņā, man ir liels prieks, ka Tu esi ko ''tādu'' paveicis, un ar to visu padalījies šeit, jo personīgi man, Tavs rakstiņš lika par to visu painteresēties vairāk, šo to papētīt, padomāt un salīdzināt iespējamos variantus, par MIDI vadību hardware sintiņiem, kā arī vairāk ieinteresēja Meeblip projekti, kurus atceros kā, no sērijas DIY, bet cik saprotu, tie jau ir pārtapuši par komercprojektiem! :)

_________________
http://www.draugiem.lv/wavefrontmotion/
http://www.rabar.lv/


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited